Hoe laat je ouders betalen voor de lunch?

Het bieden van een continurooster kost veel geld. Ouders wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te geven, maar doen dat niet. Het gevolg is dat de school betaald voor een dienst die de ouder afneemt. Maar dat kan ook anders...

Waarom betalen ouders niet?

De kern is dat ouders de vrijwillige bijdrage voor het continurooster niet betalen, omdat ze het niet verplicht zijn. Iedereen weet dat de 'gratis' overblijf de grootste reden is dat ouders een continurooster willen. Toch is deze gedachte niet geheel eerlijk. Ouders nemen immers een dienst af, daar moet voor worden betaald. 

Wat is de kern van de oplossing?

De kern van de vrijwilligheid is dat het continurooster een verplichting geeft om op school te blijven. Deze verplichting kan alleen worden afgedwongen als het onderdeel Lunch bij de schooltijden wordt getrokken. Kortom, de lunch is onderdeel van de schooltijd en basisonderwijs is voor alle kinderen gratis. De oplossing ligt dus in het uitsluiten van de lunchtijden en dat kan met behoud van de huidige schooltijden.

Van continu naar...

Er zijn verschillende manieren om de lunch uit te sluiten van het onderwijsaanbod. Het gaat er vooral om dat ouders geïnformeerd worden dat de lunch niet meer verplicht is en dat ouders er voor kunnen kiezen thuis te eten met hun kind. Of andersom, dat ouders ervoor moeten kiezen om hun kinderen op school te laten eten. Bij deze informatie hoort een schappelijke tijd die de ouders nodig hebben om naar huis te kunnen gaan. Minimaal drie kwartier is wel een richtlijn.

Verschillende lunchvormen

Vele scholen hebben er al voor gekozen de verplichte lunchtijd weer los te laten. De kosten zijn te hoog. Kosten waar anders personeel voor kan worden aangesteld. De meest eenvoudige wijze om de verplichting los te laten is over te stappen naar het 'Vijf gelijke dagen model'; het lesrooster wat de meeste vergelijkingen heeft met het continurooster. Sommige scholen hebben ervoor gekozen de woensdagmiddag in ere te herstellen. Andere scholen kozen voor de vrijdagmiddag. 

Acceptabel

De lunchverplichting loslaten is geen populaire maatregeling. Ouders moeten immers weer gaan betalen voor de diensten die zij afnemen. Toch ligt in dat deel juist de eerlijkheid. Ouders betalen voor de voorschoolse opvang en de naschoolse opvang. Wat maakt de tussenschoolse opvang anders? Met een kleine betaling per keer is de overblijf al kostendekkend. Zo kunnen onderwijsgelden weer worden ingezet voor onderwijs.

Contact

Heeft u vragen over het administratiesysteem Mijn TSO neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 274 556 27.

Aanbevelingen

J. van Zaanen: "De overblijf app is echt heel handig! Aan en Afmelden gaat nu heel makkelijk en de factuur via de mail is heel overzichtelijk."

M. de Jong: "Fijn systeem en die overblijf app werkt goed. Ik kan mijn kind nu eindelijk makkelijk aan en afmelden."

M. Voerman: "Wij maken sinds schooljaar 2015-2016 gebruik van het overblijfsysteem Mijn TSO. Een zéér gebruikersvriendelijk systeem, zowel voor ouders als voor TSO-medewerkers. Het aanmaken van een account en het installeren van de app voor de mobiele telefoon is een kwestie van minuten.De ondersteuning door, met name, Carolien is zeer professioneel en punctueel. De facturering is, naar keuze, 4x per jaar en via één druk op de knop gedaan. Betaling is mogelijk via iDeal, wat ook zéker een pluspunt is. Kortom, dit overblijfsysteem is absoluut aan te bevelen."

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aanmelden als abonnee voor de nieuwsbrief van Mijn TSO.

Top