Nu.nl schrijft over de effectiviteit van de woordkeuze bij voedselcampagnes. Zo ervaren jongeren 'de echte maaltijd' als een gezonde maaltijd en 'de maaltijd' als gewoon iets om te eten (bron: nu.nl, datum 10/03). John Hattie heeft al eerder het effect van taalgebruik aangetoond. Hij geeft aan dat het woord 'doen' minder leerresultaat oplevert dan het woord 'leren'. Dus in plaats van te zeggen: 'Wat gaan we vandaag doen?...
Kan je beter vragen: 'Wat gaan we vandaag leren?'. Dit effect komt door de verwachting die je het kind geeft. Onbewust heeft een kind (maar ook een volwassenen) een andere verwachting bij doen dan bij leren. Hierdoor ga je onbewust jezelf anders instellen bij deze twee verschillende woorden. Makkelijk gesteld; bij de vraag 'Wat gaan we leren?' bereidt je jezelf onbewust voor om te gaan leren en niet om te gaan doen.
Managen van de verwachting
Het is allemaal een onderdeel van het managen van de verwachtingen. Overblijfbegeleiders en leerkrachten die dit principe goed beheersen, worden door de kinderen als heel duidelijk ervaren. De kinderen luisteren beter, omdat ze weten wat er van hun verwacht wordt. Het managen van de verwachting is iets wat je kunt leren. Door wat basisprincipes te hanteren, verhoog je deze vaardigheid.
- benoem wat je gaat doen of wat je gaat leren (maak hier onderscheid in)
- benoem het gewenst gedrag, niet wat niet mag
- maak het dagritme (overblijfrooster) waarneembaar aan de hand van pictogrammen en verwijs hiernaar
- benoem wat goed gaat (groot complimenteren, klein corrigeren)
Meer weten?
Dat kan. We geven geven graag een workshop en of cursus aan scholen en tso organisaties. Daar hebben we plezier in. Dit bieden we op maat aan en vraaggericht. We benoemen nu alvast dat je geïnspireerd zal raken, plezier zal hebben én nieuwe inzichten leert.
#lerenisleuk
#kennisisfantastisch