Bij lunchen op school hoort een 'gezond-eten-beleid'. De overblijforganisatie heeft de verantwoordelijkheid om richtlijnen op te stellen over gezond lunchen. Maar hoe doe je dat? Waar leg je een grens en hoe ga je daar mee om? Best lastig. Daarnaast ligt verleiding ook op de loer.

Vroeger was bijvoorbeeld de enige held op verpakking van etenswaren Popeye. En hij hielp je nog bij het eten van spinazie ook! Tegenwoordig ben je als cartoonheld geen ster zonder je eigen koek, snoep of frisdrank. De verleiding is dus toegenomen, maar ook nog eens voor de verkeerde producten. Als overblijforganisatie moet je daar weerstand aan bieden. Je moet tegen de stroom van gemakkelijke ouders opvaren. Dit lukt met goede richtlijnen voor de overblijf. Heldere afspraken met begrip voor de tijd van nu. Denk hier dus over na, schrijf het op en maak dit beleid kenbaar.

Wat betreft de richtlijnen voor gezond eten tijdens de overblijf:
1. Motivatie voor het aansturen op gezond eten tussen de middag.
- de keuze wat een ouder het kind als lunch meegeeft, staat niet op zichzelf. De inhoud van de lunchtommel heeft effect op andere kinderen. Ouders die bijvoorbeeld snoep meegeven, zorgen ervoor dat andere kinderen die wel gezond eten meekrijgen ook snoep willen. De algemene norm staat dus onder druk.
2. De keuze voor gezond eten durven maken
- dat er gekozen wordt om gezonde lunch te verplichten, wordt veelal gewaardeerd. Zeker wanneer de motivatie daarbij wordt benoemd. Spannend is alleen wat er wordt bedoeld met een gezonde lunch. Er moet worden beschreven wat een gezond lunch is. Is dit uitsluitend groente en fruit? Mag chocopasta op brood of niet? Tip: blijf denken in hoofdlijnen en vermijd details. (Bv: beleg op brood blijft eigen keuze, maar frisdrank is verboden)
3. Acceptabel maken
- maak het beleid acceptabel. Denk na over hoe er tegemoet gekomen kan worden aan die mensen die het anders zien. Bijvoorbeeld de vraag voor snoep. Hoe kan er toch een beetje worden gesnoept, met behoudt van en grip op de zaak.
Dit kan door snoep zelf uit te delen, zodat ieder kind hetzelfde krijgt. De tso organisatie kan zo ook sturen in welke snoepjes er worden gegeven (het ene snoep is het andere niet).

Kortom, motiveer je principe, maak inhoudelijke keuzes en maak deze keuzes acceptabel.

Meer vragen over beleid? Kijk op
https://mijntso.nl/management. Mijn TSO maakt beleid begrijpelijk en uitvoerbaar. We schrijven het zelfs voor u op ;)

#Beleid voor overblijforganisaties en kinderopvang
#Cursusaanbod op maat voor overblijf en kinderoovang.

Contact

Heeft u vragen over het administratiesysteem Mijn TSO neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 543 575 24.

Aanbevelingen

J. van Zaanen: "De overblijf app is echt heel handig! Aan en Afmelden gaat nu heel makkelijk en de factuur via de mail is heel overzichtelijk."

M. de Jong: "Fijn systeem en die overblijf app werkt goed. Ik kan mijn kind nu eindelijk makkelijk aan en afmelden."

M. Voerman: "Wij maken sinds schooljaar 2015-2016 gebruik van het overblijfsysteem Mijn TSO. Een zéér gebruikersvriendelijk systeem, zowel voor ouders als voor TSO-medewerkers. Het aanmaken van een account en het installeren van de app voor de mobiele telefoon is een kwestie van minuten.De ondersteuning door, met name, Carolien is zeer professioneel en punctueel. De facturering is, naar keuze, 4x per jaar en via één druk op de knop gedaan. Betaling is mogelijk via iDeal, wat ook zéker een pluspunt is. Kortom, dit overblijfsysteem is absoluut aan te bevelen."

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aanmelden als abonnee voor de nieuwsbrief van Mijn TSO.

Top