Bewegen tussen de middag loont

Beweging op school is vaak geen prioriteit, omdat het zogezegd niets oplevert voor de schoolse prestaties van onze kinderen. Maar niets is minder waar. Beweging bevordert de intellectuele ontwikkeling. De gymles is weer helemaal terug van weggeweest. Zelfs combinatielessen met rekenen en taal doen hun intrede. 

Dat bereik je met The Daily Mile. Het initiatief dat in het Verenigd Koninkrijk al een groot succes is, startte onlangs ook officieel in Nederland. Mijn TSO schenkt graag aandacht aan dit goede initiatief. Want ook tussen de middag kunnen de kinderen hier hun voordeel mee doen. Daarnaast is bewegen leuk en ontspannend.

Samen met Erben Wennemars renden de leerlingen van de Rotterdamse Lekker Fit! Basisschool De Toermalijn 15 minuten lang The Daily Mile. Wennemars zet zich in Nederland in als ambassadeur van The Daily Mile. ‘Ik weet zeker dat veel leerkrachten in Nederland dit gaan oppakken. En het kan op elk moment. Je kunt elke dag wel ergens een kwartiertje pakken. Het geeft ook geen gedoe met omkleden, want de kinderen hoeven geen andere kleding aan.’ The Daily Mile vindt haar oorsprong in Schotland. Elaine Wyllie, voormalig onderwijzeres op een basisschool in Schotland, ontwikkelde The Daily Mile samen met haar leerlingen. Wyllie maakte zich zorgen over de slechte fysieke conditie van veel leerlingen en wilde hier wat aan doen.

De Romeinen wisten het al: mens sana in corpore sano, Latijn voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Het brein kan niet zonder een gezond lichaam. Wanneer je gezond leeft, vormen de zenuwcellen (neuronen) van je brein nieuwe verbindingen. Ook worden de verbindingen sterker en groter. Deze verbindingen tussen neuronen kun je vergelijken met wegen. Wanneer de weg erg smal is, loopt de informatie over deze weg erg langzaam en denk je langzaam. Maar je kunt van een bospad een snelweg maken door gezond te leven.

Gezond eten en voldoende bewegen dus. Staatssecretaris Sander Dekker heeft met scholen afgesproken dat kinderen minimaal twee uur gym krijgen en bij voorkeur zelfs drie. Ook heeft hij scholen erop gewezen dat het heel goed werkt om bewegen met de gewone lessen, zoals taal en rekenen, te combineren. Hij refereert aan onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat leerlingen die drie maal per week bewegend taal- en rekenles krijgen, beter kunnen rekenen en spellen. Al na twee jaar boeken zij een leerwinst van 5 maanden. Ook de taakgerichtheid is beter dan na gewone lessen.

Wilt u ook meer beweging tijdens de overblijf? Wij kunnen u daar bij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en start dit jaar nog uw Sport TSO. 

 

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aanmelden als abonnee voor de nieuwsbrief van Mijn TSO.

Contact

Heeft u vragen over het administratiesysteem Mijn TSO neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 543 575 24.

Aanbevelingen

J. van Zaanen: "De overblijf app is echt heel handig! Aan en Afmelden gaat nu heel makkelijk en de factuur via de mail is heel overzichtelijk."

M. de Jong: "Fijn systeem en die overblijf app werkt goed. Ik kan mijn kind nu eindelijk makkelijk aan en afmelden."

M. Voerman: "Wij maken sinds schooljaar 2015-2016 gebruik van het overblijfsysteem Mijn TSO. Een zéér gebruikersvriendelijk systeem, zowel voor ouders als voor TSO-medewerkers. Het aanmaken van een account en het installeren van de app voor de mobiele telefoon is een kwestie van minuten.De ondersteuning door, met name, Carolien is zeer professioneel en punctueel. De facturering is, naar keuze, 4x per jaar en via één druk op de knop gedaan. Betaling is mogelijk via iDeal, wat ook zéker een pluspunt is. Kortom, dit overblijfsysteem is absoluut aan te bevelen."