Kan mijn kind tussen de middag overblijven op de basisschool? Ja, elke school moet overblijf of tussenschoolse opvang (TSO) organiseren als ouders erom vragen. U betaalt hiervoor een bijdrage per keer dat uw kind gebruik maakt van deze voorziening.
Basisscholen zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de tussenschoolse opvang (TSO), als ouders hierom vragen.
Scholen kunnen hiervoor vrijwilligers inschakelen. Dat zijn meestal ouders, maar dat hoeft niet. Door vrijwilligers in te zetten kunnen de kosten laag worden gehouden. Met behulp van het administratie- en registratiesysteem van systeem van Mijn TSO verloopt de aan- en afmelding soepel en is het financiële administratie volledig geautomatiseerd, overzichtelijk en gedegen. Hierdoor is functioneert de organisatie met vrijwilligers toch op professioneel niveau.
Scholen kunnen de tussenschoolse opvang ook uitbesteden. Dit kan gedeeltelijk, door alleen de planning en/of administratie bij anderen neer te leggen, Zo heeft de school geen lasten, kan de prijs voor de overblijf laag gehouden worden en houdt de school toch de eventuele winsten in eigen zak. Ook daar heeft Mijn TSO veel ervaring in. De overblijf kan ook volledig uit handen worden gegeven. Bijvoorbeeld aan een organisatie voor kinderopvang.
Ruimte voor overblijven op school
De school zorgt voor een veilige ruimte waar de kinderen kunnen eten en zich kunnen ontspannen. De school doet dit in overleg met de ouders.
Toezicht tijdens overblijven op school
De school is verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderen tijdens het overblijven. Degenen die toezicht kunnen houden, zijn:
- ouders of andere vrijwilligers;
- leerkrachten (maar dit behoort niet tot de normale taak van leerkrachten);
- externen, zoals leidsters van naschoolse opvang of kinderopvang.
Ouders mogen het toezicht bijvoorbeeld ook samen met leerkrachten verzorgen.
Helft overblijfkrachten moet geschoold zijn
Sinds 1 augustus 2011 moet ten minste de helft van de overblijfkrachten zijn geschoold. Ze kunnen hiervoor de TSO-opleiding volgen, een pedagogische cursus of een cursus bedrijfshulpverlening (BHV) of EHBO. Wanneer u de begeleiders een TSO-opleiding, of een pedagogische cursus wilt laten volgen, vraag dan naar de opleiding van de aanbieder! U wilt immers een gedegen opleiding ontvangen. De opleiders van Mijn TSO Educatief zijn Master Educational Leader (MEL) en hebben leerkrachten én management ervaring in het onderwijs. Op www.mijntso.nl/educatief staan de standaard cursussen beschreven. Natuurlijk kan de cursus ook op maat gemaakt worden.
VOG voor overblijfkrachten
Overblijfkrachten op de basisschool moeten een verklaring omtrent het gedrag (VOG) overleggen voor zij met hun werkzaamheden beginnen. Dit geldt ook voor vrijwilligers die toezicht houden bij het overblijven. De VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden op het moment dat de overblijfkracht zijn aanstelling krijgt.
Ouderbijdrage tussenschoolse opvang
Ouders betalen een bijdrage voor de kosten van het overblijven en van het eten. De school mag bepalen hoe hoog die bijdrage is. De medezeggenschapsraad moet met het bedrag instemmen.
Reglement overblijven op school
In de schoolgids van een basisschool vindt u informatie over de tussenschoolse opvang. Aan de orde komen onder andere:
- gedragsregels;
- taken en scholing van overblijfkrachten;
- het aantal kinderen per overblijfkracht;
- de pedagogische aanpak.
Het is raadzaam om voor de overblijf een eigen reglement op te stellen. Wanneer u daar hulp bij nodig heeft dan kunt u dit voor €35,- op maat laten opstellen. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.voor meer informatie.
Continurooster op school
Er gaan steeds meer stemmen op tegen het continurooster. Kinderen hebben te weinig tijd om te eten, leerkrachten vinden het een grote verzwaring en kinderen die vlak bij de school wonen zijn verplicht over te blijven. Basisscholen draaien daardoor weer terug naar het tso system. Dit wordt meestal ingezet wanneer ouders deze behoefte aangeven.